18 Φεβ 2009

Κατακραυγή για την επίθεση κατά του Γιάννη Πανούση


"Κατακραυγή για την επίθεση κατά του Γιάννη Πανούση"

Την κατακραυγή του πνευματικού και πολιτικού κόσμου προκάλεσε η επίθεση αγνώστων κατά του καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση. Ο καθηγητής τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές στο πολιτιστικό κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχεια:


H φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα του Γιάννη Πανούση www.giannispanousis.gr/.
Στο τελευταίο του άρθρο (δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία 16/02/2009) με τίτλο "Περεστρόικα α λα γκρεκ;" γράφει o Γιάννης Πανούσης: "Επειδή δεν είμαι στην υπηρεσία κανενός κι επειδή πιστεύω στη δύναμη των ιδεών και στην αυταξία των ελεύθερων ανθρώπων, αρνούμαι κάθε μορφή βίας και βιασμού συνειδήσεων."
Διαβάστε το άρθρο στην ιστοσελίδα του καθηγητή.

8 σχόλια:

VAD είπε...

Δράστες ειναι οι γνωστοί-άγνωστοι;Αυτοί μάχονται να μας σώσουν απ'τη νεοσυντηρητική λαίλαπα;
Με τέτοιες ενέργειες δίνουν τροφή σε κάθε κινδυνολόγο και αφορμή για νέα μέτρα καταστολής.

Καλημέρα,Ευα...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ γιατί δεν μπορώ να συμμετάσχω στην "κατακραυγή"; Έχει βέβαια όλη τη συμπάθειά μου ο Πανούσης, όπως την έχει και κάθε θύμα. Αλλά υπάρχουν ανύποπτα και αθώα θύματα, υπάρχουν όμως και άλλα που έπρεπε να είναι υποψιασμένα... Όταν ο Πανούσης με τον Ρόκκο και τον Ρήγο (τι έγιναν αυτές οι ψυχές;) κατέγραφαν τις ρυθμίσεις περί "ασύλου" κτλ., τις οποίες και επέβαλαν στην πολιτική ηγεσία τότε, δεν υποψιάζονταν ότι κάποτε θα πέσουν θύματα εκείνης της επιμονής τους; Τώρα που πέρασαν τα χρόνια, βάρυναν τα σκέλη και ωρίμασαν (πολύ αργά!) οι ιδέες, τι κάνουμε φίλτατε Γιάννη; Τώρα είναι αργά, τα φαντάσματα που φέρατε στη ζωή, απελευθερώθηκαν και σας βαράνε! Πάλι καλά που δεν σας στέλνουν (ακόμα) στην ανεργία, στην εξορία ή στο απόσπασμα...

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω; Ο κίνδυνος για τους συγκεκριμένους νεαρούς ήταν εντός του επιστημονικού συνεδρίου; ή εντός της κεφαλής τους;
Αλλά να μη σκεφτώ ότι έτσι πλήττουν το δημόσιο παμεπιστήμιο και την αυτοτέλειά του;
Αλλά να μη σκεφτώ κι ότι πρέπει να συνηθίσει η πλειονότητα των φοιτητών και πανεπιστημιακών, όπως και των "μέσων" [!] πολιτών, ότι ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ ΕΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ; Το Π.Α. αξιοποίησαν κατάλληλα οι ροπαλο-κουκουλοφόροι! Και τις δημοκρατικές διαδικασίες χειρίζονται καταλλήλως άμα λάχει...
Και την κρατική καταστολή μόλις ωριμάσει το πράμα θα προκαλέσουν, με αξιοπρεπή τρόπο [ΤΟ αίτημα για "ΑΣΦΆΛΕΙΑ" των πολιτών κάποιοι το πιπιλάνε χρόνια τώρα!
ΝΤΡΟΠΗ ΚΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑΣ.

Γ.Μ.

Ανώνυμος είπε...

"/Η SteF είπε... "
ΤΙ ΛΕΤΕ, ΩΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!
ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΘΕΛΑΤΕ; ΟΥΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ; ΟΥΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ; ΟΥΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟ; ΜΟΝΟ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ; ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΟΜΨΑ ΤΑΝΚΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ;
ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΝΕΟΛΑΙΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ. ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΣΥΛΟ,ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ= ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ;;;!!!!ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΔΙΟΧΕΤΕΥΤΗΚΑΝ Ο ΔΥΝΑΜΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ!

Unknown είπε...

Είναι δυνατόν;

Έχει χαθεί τόσο μα τόσο πολύ κάθε αίσθηση μέτρου και σοβαρότητας;

Και η δικαιολογία...έχει να κάνει με το αν ο κος Πανούσης είναι υπέρ ή κατά του συστήματος;;; Αν αρέσει ή αν δεν αρέσει σε ορισμένους;

Ελπίζω, ορισμένοι, λίγοι έστω, να μπορούν να αντιληφθούν πως όλα αυτά είναι επιεικώς απολύτως αδιανόητα για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Και τι σημαίνει άραγε πως κάποιοι θέλησαν να κάνουν διαμαρτυρία στο πλαίσιο μίας προγραμματισμένης ομιλίας και εκδήλωσης σε Πανεπιστημιακή Αίθουσα;

Αυτό δεν είναι βίαιη καταπάτηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου τη στιγμή ακριβώς που ήταν σε υλοποίηση μια διαδικασία Ελεύθερης Διακίνησης Ιδεών;;; (Διάλεξη-Συζήτηση)

Το αν ο ομιλητής είναι "αμφιλεγόμενος" ή όχι, είναι άλλο ζήτημα.

Ο όποιος ομιλητής! Κάποιοι έχουν πάει εκεί επειδή θέλουν να τον ακούσουν και να συζητήσουν.

Κάποιοι άλλοι με τι απέραντο "τσογλανισμό"...αποφασίζουν το αντίθετο;

Και αν επιθυμούν να κάνουν μία "συμβολική" διαμαρτυρία γιατί δεν επιχειρούν πρώτα, πριν την εκδήλωση να ενημερώσουν τον ομιλητή και να συνεργαστούν;

Αν αυτός δεν θέλει;
Τότε απλά ΔΕΝ το κάνεις. Ή το κάνεις απ έξω. Ή αλλού.

Αλλιώς η ενέργεια είναι στοχευμένη κατά της Ελευθερίας των Άλλων που έχουν επιλέξει να είναι εκεί για συγκεκριμένους λόγους.

Όσοι δικαιολογούν και θεωρητικοποιούν τέτοιες καταστάσεις, απλά ωθούν συστηματικά την Ελλάδα όλο και πιο κάτω και θελημένα ή αθέλητα λειτουργούν απολύτως αντιδραστικά, μεσαιωνικά και αλήτικα.

Eva Neocleous είπε...

Βασίλη,
τέτοιες ενέργειες πράγματι δίνουν
"τροφή στους κινδυνολόγους και αφορμή για νέα μέτρα καταστολής".
Ευτυχώς, υπήρξε σήμερα έντονη καταδίκη από κόμματα, Δικηγ. Σύλλογο Αθηνών, Πανεπιστημιακούς, κινήσεις, πολίτες.
Χαρακτηριστική η ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών του Παν/μίου Αθηνών:
«Πράξεις βίας και τρομοκρατίας, όπως η σημερινή, προκαλούν έντονη ανησυχία, θλίψη, οργή και αγανάκτηση. Tέτοιες εγκληματικές πράξεις, που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και μάλιστα σε πανεπιστημιακούς χώρους, πλήττουν τη Δημοκρατία, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ελευθερία της έκφρασης και γι' αυτό πρέπει να καταδικάζονται εμπράκτως από όλους» .
Καλό βράδυ.

Eva Neocleous είπε...

@ politispittas,
συμφωνώ με την τοποθέτησή σας.
Νομίζω δίνετε απάντηση και σε προηγούμενα σχόλια.

Eva Neocleous είπε...

Άρθρο του Γ. Πανούση στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 20/02/2009


"Είμαι υπερήφανος"
Είμαι υπερήφανος για το δημόσιο πανεπιστήμιο και τους συναδέλφους μου που μαζί υπηρετούμε την επιστήμη και διδάσκουμε ελευθερία σκέψης και ευθύνη πράξεων.

Είμαι υπερήφανος για το δημόσιο νοσοκομείο και τους γιατρούς που μου πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες με ιδιαίτερη φροντίδα.

Είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου, τους φίλους και τους συναγωνιστές που μου συμπαρίστανται και με εμψυχώνουν.

Είμαι υπερήφανος για τους εγκληματολόγους που χρόνια τώρα -σε αντίξοες συχνά συνθήκες- οραματιζόμαστε και προωθούμε ένα περισσότερο φιλελεύθερο ποινικό σύστημα με λιγότερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και με σεβασμό των δικαιωμάτων του κρατούμενου-ανθρώπου.

Δεν είμαι όμως υπερήφανος για όσους πιστεύουν ότι με την άκριτη, άμετρη τυφλή βία έναντι παντός -χωρίς στοιχειώδη γνώση της ζωής, των αγώνων και των ιδεών καθενός- θα κάνουν τον κόσμο και τον εαυτό τους καλύτερο.

ΥΓ.: Είμαι υπερήφανος για όσους παίρνουν καθαρή θέση στις δύσκολες στιγμές και όχι για όσους κρύβονται πίσω από φοβίες, ενοχές και αοριστίες.