3 Ιουλ 2011

"Ελληνοκύπριοι-Τουρκοκύπριοι Αγνοούμενοι:Η διάσταση ενός ανθρώπινου δράματος"

Αναμνηστική φωτογραφία μετά την εκδήλωση

Μέσα στα πλαίσια προώθησης του στόχου της χρονιάς του Υπουργείου Παιδείας
«Καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού
και συνεργασίας Ε/Κ και Τ/Κ με στόχο την απαλλαγή
από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας», το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως διοργάνωσε την εκδήλωση   «Ελληνοκύπριοι-Τουρκοκύπριοι Αγνοούμενοι:Η διάσταση ενός ανθρώπινου δράματος».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3/5/11,στην αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης του σχολείου, για  τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και ήταν δίωρη.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν:

 - Ο Ξενοφών Καλλής, Βοηθός Εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Αγνοουμένων
 - Η δημοσιογράφος Sevgul Uludag.
Και οι συγγενείς αγνοουμένων:
 - Μαρία Γεωργιάδου, της οποίας οι γονείς, ο αδελφός και η αδελφή είναι αγνοούμενοι.
- Χριστίνα Παύλου Σολωμή, της οποίας ο πατέρας και ο αδελφός είναι αγνοούμενοι
- Nurten Ozturk, της οποίας ο πατέρας  είναι αγνοούμενος.

Η εκδήλωση άρχισε με τη σύντομη ομιλία της κ. Uludag για το πώς η ίδια, ως δημοσιογράφος, ασχολήθηκε με την ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος των αγνοουμένων και συνέβαλε με τις έρευνές της στην αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με την τύχη πολλών από αυτούς. Παρουσίασε μερικές από τις περιπτώσεις που αφορούσαν Ελληνοκύπριους αγνοούμενους της Τουρκικής εισβολής του 1974 και Τουρκοκύπριους αγνοούμενους της περιόδου 1963-64.  Στη συνέχεια, έδωσε το λόγο στις συγγενείς αγνοουμένων.
Η καθεμιά από αυτές, παρουσίασε τη δραματική ιστορία της οικογένειάς της. Μέσα από τις βιωματικές αφηγήσεις των τριών γυναικών διαφάνηκε ότι, όταν μοιράστηκαν τον πόνο τους, συνειδητοποίησαν ότι είναι κοινός. Τόνισαν, ακόμη, ότι τόσο ο κύριος Καλλής όσο και η κυρία Uludag, τις βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό, δίνοντάς τους κουράγιο κι ελπίδα. Επίσης, εξέφρασαν την ελπίδα να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων και να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσει ο τόπος μας ανάλογες τραγικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον κ.Καλλή υπάρχουν δύο ξεχωριστά προγράμματα εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων.
-Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας:αυτό άρχισε από το 1999 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορούσε εκταφές λειψάνων αγνοουμένων και γνωστών και άγνωστων πεσόντων που τάφηκαν το 1974 πρόχειρα σε ομαδικούς τάφους στις ελεύθερες περιοχές. Στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών στις ελεύθερες περιοχές ταυτοποιήθηκαν μέχρι τώρα 193 λείψανα.28 υποθέσεις του επίσημου καταλόγου αγνοουμένων που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ,22 υποθέσεις αγνοουμένων της κατηγορίας των 126 που δεν κατατέθηκαν αρχικά στη ΔΕΑ και 143 υποθέσεις επωνύμων και αγνώστων πεσόντων, στις οποίες περιλαμβάνονται και 10 υποθέσεις του πραξικοπήματος. Στις πιο πάνω υποθέσεις περιλαμβάνεται και η ταυτοποίηση 14 Ελλαδιτών αγνοουμένων και 40 πεσόντων.
- Πρόγραμμα εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Το πρόγραμμα άρχισε το 2005 και αφορά εκταφές λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές. Οι εκταφές και οι ανθρωπολογικές εξετάσεις πραγματοποιούνται από δικοινοτικές ομάδες Ε/κ και Τ/κ επιστημόνων σε συνεργασία με τη μη Κυβερνητική Οργάνωση Equlpo Argentino Antropologia Forense(EAAF).Οι αναλύσεις DNA πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με τη συμμετοχή και Τ/κ γενετιστών. Στο πλαίσιο του προγράμματος ταυτοποιήθηκαν μέχρι τώρα τα λείψανα 179 Ε/κ αγνοουμένων και 68 Τ/κ  του καταλόγου της ΔΕΑ, καθώς και τα λείψανα 41 Ε/κ πεσόντων. Στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας υπάρχουν γύρω στα 400 λείψανα Ε/κ και Τ/κ που εκτάφησαν στα πλαίσια του προγράμματος της ΔΕΑ. Εκτιμάται ότι στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε Ε/κ(ένας αριθμός από αυτούς, πιθανόν, σε πεσόντες).
Τέλος ,ο κ.Καλλής τόνισε  ότι το έργο της ΔΕΑ είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά παρόλα αυτά, συνεχίζει τις προσπάθειές της και ελπίζει να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των συγγενών των αγνοουμένων. Επίσης ,είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαδικασία της εκταφής και ταυτοποίησης των οστών των αγνοουμένων.
Οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώντας την εκδήλωση, ενημερώθηκαν για πτυχές του τόσο σοβαρού αυτού ανθρωπιστικού ζητήματος και βίωσαν τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων μέσα από τις αφηγήσεις τους. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις προάγουν το πνεύμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ειρηνικής συμβίωσης.
Εύα Νεοκλέους,Β.Δ.
Πρόεδρος Επιτροπής προώθησης του Στόχου
Σημ. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ",το περιοδικό του σχολείου μου.
********

Ο κ.Καλλής με τις συγγενείς των αγνοουμένων
********
Από την εκδήλωση
Η κ.Γεωργιάδου και η κ.Uludag

Δεν υπάρχουν σχόλια: