13 Μαρ 2010

Ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας στην Κική Δημουλά

"Στο πρόσωπο της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας τιμάται η Ελλάδα και ο πολιτισμός της" .Από το σκεπτικό της βράβευσης.
Ακούει κανείς;
"Υπάρχουν περιθώρια",όπως λέει κι η ποιήτρια σ΄ένα ποίημά της...

Η φωτογραφία είναι από την Ελευθεροτυπία,από πρόσφατη συνέντευξη της Κικής Δημουλά www.enet.gr/?i=news.el.article&id=133452

Ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας στην Κική Δημουλά
Παρασκευή, 12/ 03/ 2010

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας  θα απονεμηθεί,αύριο Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010, στην ποιήτρια, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ.Κική Δημουλά, για το σύνολο του ποιητικού και του πεζού έργου της.

Η απονομή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας και αποτελεί κορυφαίο γεγονός στον χώρο των Ευρωπαϊκών Γραμμάτων.

Την κυρία Κική Δημουλά θα παρουσιάσει στο Γαλλικό κοινό ο μεταφραστής έργων της κ. Michel Volkovitch. Η ηθοποιός κυρία Dinah Faust θα αποδώσει στην γαλλική γλώσσα κείμενα της κυρίας Κικής Δημουλά που θα διαβάσει η ποιήτρια στα ελληνικά.

Οι εκάστοτε βραβευόμενοι ανήκουν σε μία από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η θέσπιση του Βραβείου Λογοτεχνίας αποσκοπεί στην ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού της καθεμιάς ευρωπαϊκής χώρας ξεχωριστά.

Επιτροπή, αποτελούμενη από συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, πανεπιστημιακούς και αρμοδίους για πολιτιστικά θέματα αποφασίζει για την απονομή του Βραβείου. Εφέτος, στο πρόσωπο της κ. Κικής Δημουλά τιμάται η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός.

Τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας υποστηρίζουν η πόλη του Στρασβούργου, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, η επιθεώρηση "Europe" που ιδρύθηκε το 1923 υπό την αιγίδα του Ρομαίν Ρολλάν, και της οποίας συνεργάτες , μεταξύ των άλλων υπήρξαν ο Πωλ Ελυάρ και ο Λουί Αραγκόν. Επίσης στηρίζουν το θεσμό του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας το πανεπιστημιακό δίκτυο "Les Lettres Europennes" («Τα Ευρωπαϊκά Γράμματα»), το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας, το Διεθνές Κέντρο Ποιήσεως της Μασσαλίας, το Σπίτι των Συγγραφέων Λογοτεχνίας του Παρισιού, καθώς και άλλοι πνευματικοί φορείς.
Πηγή:AΠΕ

9 σχόλια:

ρίτσα είπε...

ωραία καλή η δημουλά

Disdaimona είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!! για την Κική Δημουλά και όχι απαραίτητα για το όποιοδήποτε βραβείο, το οποίο βεβαίως μπορεί να χαρεί η ίδια.Εμάς μας αρκεί η γραφή της!

ΑΠΑΘΕΙΑΤΕΛΟΣ είπε...

Εύα μιλησα εδώ και καιρό μετην προεδρο του επαρχιακού φιλολόγων και τις είπα ότι θέλω για το σχολείο μου 14 βιβλια 'λογ/κες συναντήσεις'.Τελικα πήρα την πρόεδρο στη Λευκωσία και δεν είχε ιδέα.Το θέμα είναι πως έρχονται Λεμεσό.Μου είπε αν θα πάει κανένας Λευκωσία για το Μόντη να του δώσω τα λεφτά για να μου τα φέρει.Μια και είσαι στο κεντρικό, εχεις καμια λύση;
Σε παρακολουθω, κάνεις καλή δουλεία.Καλή συνέχεια
ΧΑΡΗΣ

Eva Neocleous είπε...

Ρίτσα μου,
μόνο καλή;

Disdaimona,
συμφωνώ,μας αρκεί η γραφή της!
"Καλώς ή κακώς,η γραφή ορίστηκε αρμόδια να εκδίδει πιστοποιητικά εκκρεμούς ύπαρξης,επειδή έχει το χάρισμα να πάσχει".Κ.Δημουλά

Eva Neocleous είπε...

ΑΠΑΘΕΙΑΤΕΛΟΣ,
Χάρη,τι ευχάριστη έκπληξη!Δεν ήξερα ότι άλλος ένας αγαπητός συνάδελφος ασχολείται με το ιστολογείν.Γιατί μας το έκρυβες;
Σχετικά με τα βιβλία,μην ανησυχείς καθόλου.Θα το φροντίσω και θα επικοινωνήσω μαζί σου.
Και μη χάνεσαι...

Λεμέσια είπε...

Μια ευρωπαϊκή διάκριση για την Κική Δημουλά και την Ποίησή της, αποτελεί ταυτόχρονα τιμή για τα Ελληνικά Γράμματα.

Εύα μου, δεν ξέρω αν "είναι κληρονομική η πραγματικότης", αλλά ναι, η "Λιποταξία της Χιονάτης" είναι από τα αγαπημένα μου ποιήματα.
Καλή Κυριακή :)

ΑΠΑΘΕΙΑΤΕΛΟΣ είπε...

Με ζαλίζαν Εύα, διάφοροικαι αν και ο τίτλος του ιστολογίου παραπέμπει σε κάτι πιο δυναμικό, για την ώρα δημοσιεύω κυρίως αγαπημένα ποιήματα.Από την άλλη ενημερώνω και το ιστολόγιο του πολιτιστικού ομίλου Μόρφου. Για τα βιβλία στείλε μου μήνυμα στο νέο μου email:sitoupais@gmail.com.
Το παλιό της CΥΤΑ καταργήθηκε εδώ και κάποια χρόνια και κάποια ενημερωτικά που έστελλες έπαψα να τα παίρνω.
Οσο μπορώ σε παρακολουθώ,όπως και του λυκείου σου και αυτά που είσαι ανακατωμένη με την επαναπροσέγγιση.Γενικά θέλειχρόνο.Πούνα κάθεσαι να γράφεις και σχόλια.
Αυτά για την ώρα και σε ευχαριστώ και ανταποδίδω τα καλά σου λόγια

Eva Neocleous είπε...

Λεμέσιά μου,
είχα δει την ανάρτησή σου με το πολύ ξεχωριστό αυτό ποίημα...
Εμένα πάλι το αγαπημένο μου είναι το "Γράψε λάθος" από τη συλλογή της "Χαίρε Ποτέ".
Καλό σου βράδυ:)

Χάρη,
θα σου φέρω τα βιβλία το Σάββατο που θα πάω στο συνέδριο για τον Μόντη.
Έχω δει και το άλλο σου ιστολόγιο,πολύ καλή δουλειά και επιτελεί ένα σημαντικό έργο.
Χαιρετίσματα στο φίλο σου τον ποιητή...
Υ.Γ. Την ερχόμενη Πέμπτη γίνεται μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη ΣΠΕ Μόρφου,αιθ."Λουκή Ακρίτα",στις 7μ.μ.

Eva Neocleous είπε...

Η βράβευση της Κικής Δημουλά τιμά τη χώρα μας

"Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας 2010 στην Κική Δημουλά περιποιεί μεγάλη τιμή στη σύγχρονη ελληνική ποίηση, και συνολικότερα στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Η απονομή του περασμένου Σαββάτου (14/3), σε ειδική τελετή στο Στρασβούργο, αναδεικνύει την ισχυρή πολιτιστική φωνή της Ελλάδας ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς. Η ποιήτρια, και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ψηφίστηκε από συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, πανεπιστημιακούς προερχόμενους από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, σ’ έναν θεσμό που θεωρείται κορυφαίος στα ευρωπαϊκά γράμματα.
Τα συγχαρητήρια ανήκουν στην Κική Δημουλά, η οποία με το υψηλό επίπεδο ποιότητας που διακρίνει το ποιητικό έργο της, προσφέρει μία ακόμη τιμή στην Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό".
Πηγή:ΕΚΕΒΙ