26 Δεκ 2009

"Δεν θα περάσει ο Φασισμός"



"Ο φασισμός δεν έρχεται απ το μέλλον
καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει
Τι κρύβει μες τα δόντια του το ξέρω
καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι..."
 Φώντας Λάδης
Από το δίσκο "τραγούδια της λευτεριάς" του Θάνου Μικρούτσικου

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα(πλην του ΕΥΡΩΚΟ) εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης για τη ρατσιστική πορεία που διοργανώνει την Κυριακή(27-12-2009) το ΕΛΑΜ.
Ανακοινώσεις καταδίκης έχουν εκδώσει επίσης κινήσεις και οργανωμένοι φορείς και καλούν παράλληλα τους πολίτες να συμμετάσχουν στην  αντιρατσιστική,αντιφασιστική πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 στην Πλατεία Ελευθερίας.

http://youthagainstnationalism.wordpress.com/
Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην αντιφασιστική πορεία
http://platformaenomenikipros.blogspot.com/2009/12/blog-post_21.html

Αντιφασιστική Πρωτοβουλία -Ανακοίνωση

Δεν θα περάσει ο Φασισμός! Δεν θα περάσει ο ρατσισμός!
Αντιφασιστική πορεία 27/12 -15.30 Πλατεία Ελευθερίας

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών και νεαρών κυρίως στην εντός των τειχών Λευκωσία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Φανερωμένης. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι άσχετες με την εμφάνιση και δράση νεοφασιστικών ομάδων τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Η διαδικασία επανένωσης του τόπου και η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργούν συνθήκες που οι νεοφασιστικές ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, με στόχο την καλλιέργεια της ξενοφοβίας και την παρεμπόδιση της λύσης του Κυπριακού.

Στις 27 του Δεκέμβρη συγκεκριμένη νεοφασιστική ομάδα, το ΕΛΑΜ, διοργανώνει πορεία με σύνθημα “ένας ξένος εργάτης = ένας άνεργος”, το οποίο παραπέμπει άμεσα στο ναζιστικό σύνθημα “4 000 000 Εβραίοι ίσον 4 000 000 άνεργοι”, που άνοιξε το δρόμο στο Ολοκαύτωμα.

Η σύνδεσή τους με νεοναζιστικές ομάδες του εξωτερικού, όπως την ελληνική “Χρυσή Αυγή”, την ιταλική Forza Nuova και το γερμανικό, ακροδεξιό κόμμα NPD καθώς και με τις ξεκάθαρες αναφορές στην ΕΟΚΑ Β και στο δικτάτορα Μεταξά, με πορείες στρατιωτικού τύπου σε κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια των οποίων επιτίθενται σε μετανάστες, δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Θέλουν να δημιουργήσουν κοινωνική ένταση και να μας οδηγήσουν σε σκοτεινές εποχές του παρελθόντος, των οποίων οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και οι συνέπειες τραγικές.

Καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους και δημοκρατικούς πολίτες και φορείς, τις οργανώσεις νεολαίας, τα κόμματα και τις συντεχνίες, να αντισταθούν δυναμικά και έμπρακτα σ' αυτή την απειλή.

Στην Κύπρο, αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο, έχουμε βιώσει το φασισμό και τις συνέπειές του. Η κοινωνία δεν πρέπει να τους αφήσει να δράσουν ανενόχλητοι για ακόμη μια φορά. Αυτή τη φορά θα πρέπει να μας βρουν μπροστά τους. Κανένα δημοκρατικό δικαίωμα σ' αυτούς που θέλουν να καταργήσουν τη δημοκρατία.

Καμία ανοχή στους εχθρούς της ελευθερίας! Καμία ανοχή στο φασισμό!

Όλοι μαζί στην αντιφασιστική – αντιρατσιστική πορεία την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 15.30 στην Πλατεία Ελευθερίας.

19 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Χριστούγεννα είναι, ημέρες αγάπης και οι φανατικοί όπου Γης, δεν έχουν τον Χριστό τους... Τελικά ο κάθε -ισμός είναι ένα είδος καταραμένης αρρώστιας...

Μιχάλης είπε...

Φαίνεται ότι επιδίωξη τους είναι να υπάρξουν συγκρούσεις, έστω και αν σήμερα στη Σημερινή δηλώνουν ότι δεν έχουν τέτοιο σκοπό.

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως επιδιώκουν δημοσιότητα.

Ότι και να συμβαίνει, απόψεις όπως αυτές που εκφράζει το ΕΛΑΜ είναι καταδικαστέες και μη αποδεχτές.

Αντί να προτείνουν λύσεις προωθούν την πολεμική.
Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των εθνικιστών και των ακροδεξιών.

Eva Neocleous είπε...

"Τα αβγά του φιδιού όμως τα σπάνε, προτού εκκολαφθούν τα φιδάκια..."
Είναι μια φράση από άρθρο του Αντώνη Λιάκου που γράφτηκε για άλλη περίπτωση στην Ελλάδα.
Το ζήτημα είναι να μην υπάρξει καμιά ανοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις.Τόσο η κοινωνία όσο και η ευρύτερη κοινή γνώμη πρέπει να αντιδράσουν.

pao giapanda είπε...

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ,ΔΕΙΧΝΕΙ, ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΑΜ ΠΡΟΤΙΝΕΤΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΣΤΑΛΙΝΙΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ!

Eva Neocleous είπε...

Ποιες μεθόδους εκλάβατε ως τέτοιες;
Το "καμιά ανοχή" και το "αντίδραση";
Πού είδατε να προτείνω "μεθόδους που παραπέμπουν σε σταλινικές εποχές";
Διαβάστε την ανακοίνωση της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας και το κάλεσμα στη σημερινή αντιφασιστική πορεία.

pao giapanda είπε...

ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΣΑΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ ?
ΤΙ ΣΑ ΚΑΝΕΙ ΕΣΑΣ ΤΗΝ ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ ΚΡΙΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ "ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ"?
ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΜΕΛΙΚΟ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

Μιχάλης είπε...

Άποψη λέμε αγαπητέ, άποψη.

Εκτός και αν απαγορεύεται.

Unknown είπε...

Δηλαδη ;Γινετε λιγο περισσοτερο σαφεις κ.Μιχαλη & κ.Ευα :
Να αφησουμε να εκκολαφθουν "τα αυγα των φιδιων"για να μην μας χαρακτηρισουν καποιοι ως εθνικιστες ή ρατσιστες.;
Βασει του Συνταγματος μας ομως,η διαφυλαξη του επαφιεται στιν Πατριωτισμο των Ελληνων.Μηπως ειναι και αυτο υπερ των Χρυσαυγητων;Μηπως πρεπει να καταργηθει και αυτο το αρθρο απο κει;Οπως τα καταλαβαινω εγω παντως,αυτο ειναι τοσημειο κλειδι για τα τεκταινομενα προσφατως στην Ελλαδα και στην Κυπρο,δειχνουν μια συντονισμενη προσπαθεια να χτυπηθει ο Πατριωτισμος των απανταχου Ελληνων,με το να κολλανε πανω σε ολες τις αντιδρασεις ετικεττες οπως "φασισμος,ρατσισμος,Χρυσαυγιτες,Σταλινισμος,νεοναζι,κ.α."σε μια προσπαθεια να φιμωσουν τις υγειως σκεπτομενες φωνες που αντιδρουν.Και σε αυτο συμβαλλεται και σεις ,ελπιζω εν αγνοια σας τουλαχιστον.

Ανώνυμος είπε...

Είστε 100 φορές πιο παρανοικοί, γελοίοι και "φασίστες" από αυτούς που κατηγορείτε. Ανοίξτε κανένα λεξικό, δείτε τι σημαίνει η λέξη αυτή και σταματήστε να βαφτίζεται όσους αρνούνται να γυρίσουν στις σταλινικές εποχές ως "φασίστες"! Είστε απαράδεκτοι και μας παίρνετε χρόνια πίσω. Μακάρι να σας δώκουν να στήσετε στην διαδήλωση σας, παλιοαθκιασεροί ψευτο-κομμουνιστές, πέρκι συνέλθετε και καταλάβεται οτι οι εποχές με τους "φασίστες" και τους "κομμουνιστές" πέρασαν ανεπιστρεπτί! Συντοντίστε το ημερολόγιο σας με το -εντός ολίγου- 2010!

nikolas είπε...

Eva

teties tolmires ke gennees fones san ti diki sou tis exoume anagki toutes tis ores
sigxaritiria

Θερσίτης είπε...

Η ανοχή προς τους παντός χρώματος φασισμούς είναι συνενοχή.

Eva Neocleous είπε...

@pao,
ούτε παντογνώστρια είμαι, ούτε καμιά άποψη επιβάλλω.Συμφωνώ με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας και γι΄αυτό την αναδημοσιεύω.Η δική σας άποψη ποια είναι;
@Περίοπας,
δικαίωμά σας να εκφράζετε αυτή την άποψη.Δικαιούμαι κι εγώ όμως να εκφράζω τις δικές μου απόψεις σ΄αυτό τον προσωπικό διαδικτυακό χώρο.Και δε νομίζω να έχετε την απαίτηση να ζητώ από΄σας έγκριση για τα θέματα που επιλέγω να προβάλω.
@Ανώνυμος 8.47μ.μ.
ακριβώς αυτή η γλώσσα και αυτή η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείς μας πάνε τόσο μπροστά που εμείς, δυστυχώς, αδυνατούμε να ακολουθήσουμε!

Eva Neocleous είπε...

@Νικόλας,
τι να πω;Αυτονόητο δεν είναι πως πρέπει να είμαστε ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες;
@Θερσίτης,
συμφωνώ απόλυτα!
Η σημερινή αντιρατσιστική πορεία απέδειξε ότι δεν υπάρχει ανοχή.

Unknown είπε...

κ. Ευα,δεν ειναι δικαιωμά σας να λέτε την αποψή σας.Εφοσον διατηρειτε το παρον διαδυκτιακο τόπο ειναι :ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ ,και θα κανω οτι ειναι δυνατον για να μπορειτε να τη λετε,ειτε συμφωνω ειτε οχι.Απλα σας τονισα οτι το "να σπασουμε τα αυγα,πριν βγουν τα φιδακια"ειναι απολυτως φασιστικο.Αρα κουβαλατε νερο στο μυλο των οιονδηποτε φασισταριων με το τροπο αυτο.Δεν συμφωνω με αυτες τις οργανωσεις και την ξενοφοβια τους.Αλλα το να μας λετε οτι παραπεμπουν στο Ολοκαυτωμα με τα συνθηματά τους γυριζει μπουμερανγκ σε σας ,ποσο δε μαλλον που προκαταβαλετε τις προθεσεις τους οτι θα κανουν εκτροπα.Ας αμολυθει ξωπισω τους το νομιμο κρατος που τους εδωσε την αδεια για την διαδηλωση και να διαφυλαξει την ηρεμια.Εσεις ομως καλειτε σε αντιδιαδηλωση κατα βαθος η οποια αν γινει,σιγουρα θα προκαλεσει εκτροπα ειτε θα αμυνθειτε ειτε θα επιτεθειτε.Εεεε,δεν ειναι φασιστικο αυτο;

Eva Neocleous είπε...

Περίοπα,
μπορείς να δεις εδώ: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=919766&-V=articles για το πώς εξελίχθηκαν οι δυο πορείες χθες ή και να ανατρέξεις στα κυπριακά ιστολόγια(στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταδίκασαν τη ρατσιστική πορεία).
Η φράση που σε ενόχλησε είναι παρμένη από κείμενο του Α.Λιάκου(Βήμα,24/5/09) και συνδεόταν με "κυνήγι μαγισσών" στην Ελλάδα.Στο τραγούδι "ο φασισμός" γράφει ο Φ.Λάδης:"Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
δε θα πεθάνει μόνος
τσάκισέ τον".
H συμμετοχή του κόσμου στη χθεσινή αντιφασιστική πορεία έδωσε το μήνυμα ότι δεν περνά ο φασισμός σ΄αυτό τον τόπο.

Unknown είπε...

Ο γκαιμπελισμος δυστυχως,ενθεν κακειθεν παραποιει και μεταβαλει τις αγνες προθεσεις αυτων που τρεχουν ξωπισω απο τα κελεύσματά του.Και σαν επιστεγασμα αλλοιωνει την εικονα των σκοπων της καθε δρασης-αντιδρασης με αποτελεσμα να χανεται ο στοχος και η ριζα του κακου.Βγαλτε απο πανω σας το "αλαθητο του Παπα" κ.Ευα,σας το λεω γνωριζοντας τις παραλληλες προσπαθειες σας.Κρατηθητε και λιγο μακρυα απο τους ΦραγκιουΔραγωνοΡεπουσιδες και την ομαδα τους,αν και νομιζω οτι τα λεω στον αερα,εχετε ηδη μπει στο μαντρι τους για τους δικους σας λογους παντα.Αλλα αυτο ειναι δικο σας θεμα και δεν μας πεφτει λογος,μην το ντυνετε ομως με κανενα μανδυα,η ειλικρινεια των πραξεων συνηθως ανταμοιβει στο τελος.Μηδενικη ανοχη σε ολους τους "ισμους" για να μη μας βαρυνει καμμια συνενοχη κατα πως λεει και ο Θερσιτης,αλλα μεγαλη προσοχη στις δρασεις μας και με το νου μας παντα στην αντιδραση που θα φερουν αυτες γιατι παντα το σκοταδιστικο πεπλο της θολουρας καραδοκει και αποπροσανατολιζει.Τεκμηριο που βγαινει απο τα ορατα αποτελεσματα για το ολοκαυτωμα και τις νικες που βοηθησε να αποκτησουν,αποκρυπτοντας ομως τους δολιους σκοπους τους πισω απο αυτο.Σημερα οι απογονοι των επιβιωσαντων διαφυγοντων στη Δυση τοτε εχουν αφομοιωθει απο τους υπολοιπους διεθνιστες που ζουσαν στην ασφαλεια των ΗΠΑ και με προσχημα το "ολοκαυτωμα" περνουν το δικο τους, στο Ισραηλ κανουν τα ιδια με αυτα που καποτε λενε οτι πολεμουσαν.Ερχεστε σημερα οι υποστηρικτες της Φραγκιουδακη να μας πεισετε οτι Εθνη δεν υπηρχαν πριν τον 19ο αιω.και ειναι δημιουργηματα εκεινης της περιοδου.Ναι μεν απαραιτητα για τοτε και καλως,αλλα πλεον ξεπερασμενα και ζημιογονα.Τι καλυπτει αυτη η κινηση κ.Ευα;Την ανεση που θα αποκτησει η Εξουσια πολτοποιοντας τις επι μερους εθνοτητες στο μιξερ της παγκοσμιοποιησης να επιβαλλει τις προθεσεις της ,αφου με αυτο το τροπο πνιγονται οι φωνες αντιστασης.Και δυστυχως πνιγονται με την δικη σας συμβολη.Ας παρουμε λοιπον αυριο μια Κυπρο με τον Ελληνισμο "φιλοξενουμενο" στην μιση,και με Προεδρο εναν Εποικο για 6 μηνες με πληρη δικαιωματα σε ολη την επικρατεια της,και τους υπολοιπους 6 εναν Ε/Κ με εξουσια περιορισμενη και αυτη μονο στο Ε/Κ κομματι του νησιου.Παρολο που ο λαος μιλησε εναντιον αυτου του μοντελου,με πολλους και διαφορους τροπους οι "κυριοι" αυτοι επιμενουν να περασουν το Δευτερο Αναν.Και για να μην εχουμε και πολλες αντιδρασεις απο αυτους που εχουν ακομη ανοιχτα ματια και αυτια,δωσε τους και μια κλοπη συμβολου που θα τους συνταραξει και θα κανουμε την δουλεια μας πιο ευκολα.Βαλε και μερικες ομαδες να φωναζουν για ρατσισμο,ξενοφοβια,ειρηνικη συμβιωση λαων,αδελφοποιηση Ε/Κ & Τ/Κ(λες και δεν ειναι οι γηγενεις και αδελφωμενοισαν Εθνος απο αρχαιοτατων χρονων) και να τρωγονται μεταξυ τους οντας διαιρεμενοι,και εδεσε το "γλυκο"μας.

Ανώνυμος είπε...

κυριε περιοπα διαβασες τα χαρτια των συνομιλιων η στηριζεσαι στα λογια της αντιπολιτευσης και των καναλιων της?

Unknown είπε...

@ Ανωνυμε ...Δεν θελω με τιποτα να γινομαι μαντης κακων,αλλα εχοντας ανοιχτο μυαλο δυστυχως βλεπω "μακρυα".
Στα προηγουμενα βαλτε και τη τελευταια δολοφονια.....

Ανώνυμος είπε...

@Περίοπας,
αυτή η κινδυνολογία και η καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων είναι που δε θ΄αφήσουν αυτό τον τόπο να πάει μπροστά.
Και ποια σχέση έχει η δολοφονία;Είχε πολιτικά κίνητρα η δολοφονία;Απέτυχε η οργανωμένη προσπάθεια κάποιων να περάσουν αυτή την εκδοχή και μάλιστα έμειναν εκτεθειμένοι κύριε Περίοπα.