23 Ιαν 2012

"Τι να τα κάνω τα βραβεία σας..."





Την πρόθεσή του να μην παραλάβει το βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά ούτε και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει γνωστοποίησε ο γνωστός ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος. Η αντίδραση του ποιητή ήταν άμεση μόλις έγινε γνωστή η είδηση της βράβευσής του με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του.

«Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Κατ' αυτόν τον τρόπο σχολίασε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τη διάκρισή του, ο 81χρονος ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος, παραπέμποντας σε παλιότερο κείμενό του (1979) με τον εμβληματικό τίτλο «Εναντίον».

«Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ' όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου …» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σ' εκείνο το κείμενό του ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.
Πηγή: TVXS

*******
"Εναντίον"


*******
- Δείτε την ανακοίνωση των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας εδώ.

-Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2011 απονέμεται στον Ντίνο Χριστιανόπουλο.
"Σε αναγνώριση της προσφοράς του στην λογοτεχνία και τον πολιτισμό της Ελλάδας"

- Χριστιανόπουλος: «Πράξη ζωής», η απόρριψη του Βραβείου.
Ο σπουδαίος ποιητής εξηγεί τους λόγους που δεν δέχεται το Μεγάλο Βραβείο των Γραμμάτων
Πηγή:Το Βήμα
******
Πράξη ζωής,επαναστατική πράξη,αμφισβήτηση και αξιοπρέπεια,όπως και να την ονομάσουμε, δεν είναι καθόλου συνηθισμένη πράξη.Η άρνηση του Χριστιανόπουλου θα καταγραφεί στα χρονικά της ιστορίας των Λογοτεχνικών Βραβείων.Θα συζητηθεί,θα γραφτούν γι΄αυτήν άρθρα πολλά,αναλύσεις,μελέτες,"σχόλια επί σχολίων".Ήδη η συζήτηση άρχισε...
Όπως και να΄χει είναι μια συνειδητή επιλογή,αξιοθαύμαστη και αξιέπαινη.Ίσως, δε θα ανέμενε κανείς άλλη επιλογή για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο.
"Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας",στίχοι του Ν.Χριστιανόπουλου,
από το δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου "Δέκα χρόνια κομμάτια"(1975)



12 σχόλια:

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Μπράβο του!
Να κι ΕΝΑΣ!

VAD είπε...

Καλημέρα,Εύα,τον ξερουμε σαράντα χρόνια,έχει παρει τη θεση του στους καλούς ποιητες της γενιάς του,"προκαλεί" θετικά πολλές φορές,αλλοι λενε οτι επραξε κατα συνειδηση,αλλοι ότι λειτουργησε επικοινωνιακά,είναι αληθεια οτι του αρεσε παντα η προβολή,όπως και ο επι πενηντα χρόνια απολυτος ελεγχος των πολιτιστικών δρώμενων και τεκταινόμενων στη Θεσσαλονικη,ουδεις πνευματικός δημιουργός αναδεικνυεται στην αγαπημενη πόλη,αν δεν προερχεται απο τον κύκλο του Χριστιανόπουλου,ουδεις ίσταται υπεράνω αυτού,αποδειξη η κόντρα του με τον Γιώργο Ιωάννου και ο "ξενιτεμός" του στην Αθήνα...
Αδυνατώ λοιπόν να θεοποιήσω μια δηλωση,αφού δεν μπορω να ερμηνευσω το κίνητρο της...
Α,να μην ξεχάσω,τον θαυμαζω βεβαια για το καταλυτικό του χιούμορ,"η υπογεγραμμένη ειναι το πιο ερωτικό σημαδάκι της γραμματικής,προπαντός όταν τίθεται κάτω απ'το ωμέγα!":))),τον εκτιμώ ως ποιητή,αλλά εξακολουθώ να διατηρω τις επιφυλάξεις μου ως προς τη σκποιμότητα της δήλωσης...

Lexi_penitas είπε...

Δυστυχώς οι Χριστιανόπουλοι είναι λίγοι... πολύ λίγοι :(

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα, Εύα, τι ωραία και πλούσια ανάρτηση!

Πράγματι "comme il faut" ο Χριστιανόπουλος για άλλη μια φορά, συνεπής και σταθερός στον άξονά του. Από κει και πέρα, βέβαια, η κριτική είναι αναμενόμενη. Πότε δεν έδινε τροφή στην κριτική σκέψη, όμως;

Θα συμφωνήσω κι εγώ με το/τη VAD, τα κίνητρα κάθε φορά μετράνε πάρα πολύ. Ωστόσο, μια άρνηση που στηρίζεται σε κάποιες αρχές, σε κάποιο αξιακό σύστημα, ειδικά στους σημερινούς καιρούς, είναι αξιοπρόσεκτη, μια και όλο και σπανιότερα βλέπουμε συμπεριφορές που ορίζονται από ένα σταθερό σύστημα αξιών.

Ακόμα κι αυτό που γίνεται ήδη -η συζήτηση/κριτική αυτής της στάσης - κέρδος είναι.

Πολλούς χαιρετισμούς.

ΠΛΑΝΗΤΑΣ είπε...

Πάντως, άσχετα από την σκοπιμότητα ή μη μίας τέτοιας δήλωσης, η κίνηση του Χριστιανόπουλου αναδεικνύει μία μεγάλη αλήθεια, ότι τα λογοτεχνικά βραβεία δεν καθρεφτίζουν ακριβώς την αξία ενός έργου, υπήρχαν ποιητές που πέθαναν αφανείς και το έργο τους ακολούθησε μετά το θάνατό τους λαμπρή πορεία, όπως υπήρχαν και πολυβραβευμένοι ποιητές που υποκλίνονταν μπροστά τους κριτικοί και ακαδημίες, και τώρα τα ποιήματά τους σκονίζονται στις βιβλιοθήκες.
Είναι κουφή ρουλέτα η υστεροφημία.

Meropi είπε...

Εύα μου καλή,
τι σύμπτωση! Έχω κι εγώ ανάρτηση για το Χριστιανόπουλο. Όμως αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό τη σχετική δήλωση του περί μη αποδοχής των τιμητικών διακρίσεων. Και αυτό γιατί λίγους μήνες πριν (Ιούνιο του 2011) δέχτηκε την τιμητική διάκριση της αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Κατά τη σχετική τελετή, μάλιστα, συγκινήθηκε. Είναι πράγματι αντισυμβατικός και εκκεντρικός. Ειλικρινής όμως????

Eva Neocleous είπε...

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ,
ΕΝΑΣ,πράγματι!
Πολλοί είναι αυτοί που σχολιάζουν θετικά την πράξη του,άλλοι τοποθετούνται επικριτικά.Αναμενόμενο άλλωστε.

VAD,
δεν διαφωνούμε,Βασίλη μου.
Σκοπιμότητα;Δεν ξέρω,νομίζω πως όχι.
Και συμφωνώ,επίσης,ότι η δήλωση δεν πρέπει να θεοποιείται.

Lexi_penita,
πολύ λίγοι!Να,όμως που υπάρχουν για να ταράζουν τα νερά κάπου κάπου...

Eva Neocleous είπε...

Διονύση,
συμφωνώ με την τοποθέτησή σου.Και κυρίως με την επισήμανσή σου,ότι από τη συζήτηση γύρω από το θέμα είναι δυνατόν να προκύψουν πολλά θετικά.
Για να προσθέσω κάτι σ΄αυτήν,τι θα γινόταν αν ο Σεφέρης ή ο Ελύτης έκαναν κάτι ανάλογο;Από την άλλη πάλι,ο Χριστιανόπουλος δεν έρχεται να προβάλει την απαξίωση ως τη δέουσα αντίδραση.Νομίζω είναι μια προσωπική του επιλογή και ούτε τον απασχολεί πως θα την εκλάβουν οι άλλοι.
Χαιρετισμούς και σε σένα!

ΠΛΑΝΗΤΑ,
πολύ σημαντική η πτυχή που θίγεις.
Συμφωνώ με τα όσα γράφεις.Τι να προσθέσω;

Μερόπη μου,
χαίρομαι που, λίγο πολύ, μας απασχόλησε όλους το θέμα και φαίνεται να έχουμε κοινούς προβληματισμούς.
Στ΄αλήθεια,γιατί τότε είχε μια άλλη στάση;

Ανώνυμος είπε...

Ευα και φιλοι τησ ιστοσελιδας, ας σκεφτούμε και λίγο διαφορετικά:

http://www.youtube.com/watch?v=2X_liCeP_Eo&NR=1&feature=endscreen

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τη συζήτηση για τα βραβεία κλπ, ας θυμηθούμε ότι ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης είχε προσανατολίσει τη συζήτηση στην ουσία: Η απουσία κριτηρίων μέσα σε μια παγκόσμια κοινωνία αχαλίνωτου και αλλοτριωτικού ανταγωνισμού, κοινωνικών αποκλεισμών, εξουσιομανίας, κερδοσκοπισμού και καθυπόταξης του νου, του συναισθήματος, των επιθυμιών, της φύσης, της κοινωνικής λογικής!

γ.

ΩΣΗΕ είπε...

Δεν έχω διαβάσει ποτέ Χριστιανόπουλο, δε γνωρίζω τίποτα από το ποιόν του αλλά αυτή του η ενέργεια με αναγκάζει να πω ένα "RESPECT"

Yarnee είπε...

Εγω τον πρωτογνώρισα μεσω ακροασης ενος πεζου εργου του, απο την μπολικη περιεργια που με διακατεχει γνωρισα και τα υπολοιπα... Ποσο πολυ θελω πλεον να μεταφραστει και στα γερμανικα (υπαρχει ενα μονο εργο στα αγγλικα)..... Χαρηκα που βρηκα το blog σου. θα ειμαι συχνος επισκεπτης.

υ.γ. Καλος ο Μανωλακης, αλλα τελικα, τιποτα ποτε δεν τελειωνει. Σε φιλω.

Eva Neocleous είπε...

Γιώργο,
πολύ χρήσιμη η επισήμανσή σου.
Σ΄ευχαριστώ!
Οι θέσεις του Καστοριάδη τόσο επίκαιρες...

ΩΣΗΕ,
με τιμά η επίσκεψη!
Καλωσόρισες...
Ίσως είναι δύσκολο να κρίνει κανείς αυτή τη στάση,αφ΄εαυτής,χωρίς να την συσχετίσει με το έργο του.Ίσως,λέω.
Οι απόψεις ποικίλουν.Θαυμασμός,επικρότηση από τη μια,επίκριση και απόρριψη από την άλλη.Η συζήτηση δεν εξαντλείται...Όπως και να΄χει,όλες οι απόψεις σεβαστές.

YIARNEE,
καλωσόρισες!
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Σίγουρα θα μεταφραστεί και αξίζει!
Να΄σαι καλά!